RECREATIE TURNEN

Devona heeft een breed aanbod recreatielessen voor meisjes vanaf 6 jaar, hierdoor kan een turnles vaak ook ingepast worden naast zwemlessen of andere activiteiten.
 

Wij richten onze lessen in volgens het les-syteem ‘Kleuren turnen’. Kinderen werken – op hun eigen niveau – aan de ontwikkeling van hun motoriek, lenigheid, kracht en elementen. Van de basis (huppelen, rennen, duikelen, steunen, balanceren en rollen) tot het echte turnen (salto’s, overslagen, flikflakken etc).

Kleurenturnen uitgelegd

Bij Devona werken we sinds enkele jaren met Kleuren TurnenDit is een lessysteem voor de recreatie lessen om turnsters van alle (beweeg)niveaus een passend plekje te bieden en hun ontwikkeling te stimuleren. Het Kleuren Turnen biedt:

  • Een passend plekje voor turn(st)ers op basis van motorische vaardigheden en mogelijkheden.
  • Lessen gericht op mentale en fysieke capaciteiten (en dus niet perse op leeftijd).
  • Groepen op basis van beweegniveau, met voor elk niveau een eigen kleur.
  • Duidelijke lesdoelen en leerlijnen per kleur.

Een aantal keer per jaar kunnen de kinderen tijdens een ‘Diploma Turnen’ dag laten zien wat ze hebben geleerd en kunnen ze een diploma verdienen. Naar aanleiding van wat de kinderen daar laten zien bekijken we of een turnster toe is aan een volgend niveau. Het kan ook zo zijn dat blijkt dat zij op haar tenen loopt en het prettiger is om een stapje terug te doen. Dan wordt het plezier vaak behouden en wordt er meer progressie geboekt.
 

Van beter leren bewegen tot beter leren turnen!

Overzicht Kleuren

Paars | niveau 0
Dit is een instroomles. Gedurende het seizoen starten er verschillende nieuwe turnsters. Binnen dit systeem is het van belang dat zij worden onder gebracht in de best passende les op basis van hun fysieke en mentale capaciteiten. De paarse les dient er dan ook voor om dit te onderzoeken. De lessen worden zo ingericht dat nieuwe turnsters kennis maken met de sport, met de club, met het lessysteem en natuurlijk, met de basisprincipes van het turnen. Denk hierbij aan passieve (van benen, rug, schouders) en actieve lenigheid (been zwaaien), coördinatie, kracht, vormspanning en balans (op 1 been). Deze les is niet gekoppeld aan activiteiten, maar wordt puur aangeboden om geleidelijk in te stromen in de best passende vervolgles. Meer informatie over de leerdoelen van ‘paars’ ->


Blauw | niveau 1
In deze les beginnen jonge turnsters met de turnsport. Zij gaan aan de slag met de vaardigheden die bij deze sport horen zoals steunen, rollen, duikelen, springen, balanceren, zwaaien en gymnastische elementen. In de paarse les hebben zij al kennisgemaakt met de basisprincipes van de turnsport. Deze worden vanaf ‘blauw’ verbeterd en uitgediept. Via de Diploma-Turndagen worden de bijbehorende vaardigheden getoond en getest. Het wedstrijdelement ontbreekt bewust.


Groen | niveau 2
Groen is de opvolgende les van blauw, waarin er meer fysieke vaardigheden worden gevraagd bij het steunen, rollen, duikelen, springen, balanceren, zwaaien en volgen ook moeilijkere gymnastische elementen. Via de Diploma-Turndagen worden de bijbehorende vaardigheden getoond en getest. Het wedstrijdelement ontbreekt bewust.


Geel | niveau 3
Geel is de les waarin er wordt gewerkt met de oefenstof R3. Het verschil met de groene lessen is, dat in de gele lessen de uitdagingen groter zijn en er wordt gewerkt met oefenstof en richting oefeningen op de vier turntoestellen: vloer, sprong, brug en balk. In deze lessen komen nieuwe aspecten aan bod, gerelateerd aan de turnsport, zoals uitvoering van de oefeningen (netheid, lichaamslijnen en techniek) en nieuwe elementen. Net als in de overige lessen is de ontwikkeling van de turnster erg belangrijk. De turnsters werken richting een (onderlinge) wedstrijd, zij  worden tijdens de wedstrijd beoordeeld op hun kunnen en de uitvoering van de oefeningen.


Oranje | niveau 4 en Rood | niveau 5
In deze les wordt gewerkt met steeds moeilijkere oefenstof. De turnsters werken richting een (onderlinge) wedstrijd, zij  worden tijdens de wedstrijd beoordeeld op hun kunnen en de uitvoering van de oefeningen.

Als iedereen klaar is, krijgen de deelneemsters een diploma met daarop de beoordeling van de jury. Dat combineren wij met een podiumplek en medaille voor alle deelneemsters. Op basis van hun scores worden wij namelijk verdeeld over goud (33%), zilver (33%) en brons (33%). 


Goed om te weten
– Soms komt een Diploma Turndag net even te vroeg en kan een turnster nog niet alle leerdoelen (zelfstandig) laten zien. Dat is geen probleem, iedereen ontwikkelt zich immers op eigen tempo. Ze krijgt gewoon een diploma en medaille en kan in de lessen daarna verder met het leren van de lesdoelen. Bij een volgende Diploma Turnen kan ze weer laten zien wat ze heeft geleerd!


– Na het behalen van alle lesdoelen gaat een turnster niet automatisch over naar een andere les met bijbehorend hoger lesniveau. Dat zou gedurende het seizoen teveel wisselingen voor iedereen met zich meebrengen. Voor de meiden vaak niet leuk omdat ze vriendinnetjes hebben in de les en voor ons zou dat betekenen dat we niet 1 keer per jaar maar 3 keer per jaar voor de uitdaging staan iedereen een passend plekje in een les te geven. Na het behalen van een diploma blijft een turnster in principe tot het einde van het seizoen gewoon op de normale tijd trainen, maar kan wel vast beginnen aan de leerdoelen van haar volgende niveau. Bij de overgang naar het volgende seizoen wordt ze ingedeeld in een les die past bij haar nieuwe niveau.


© 2023 G.V. Devona
Niets van deze website mag zonder toestemming worden hergebruikt
Terug naar boven